VRT
 

TRAVNJAK

www.moj-hobi.com

 

Vrt
  Limun
  Smokva
  Jagoda

  Krastavac
  Rajčica
  Tikvica
  
  Travnjak
  Kompost
  Razmnožavanje

Zelena ograda
  Lovorvišnja
  Bršljan
  Lavanda
  Ružmarin

Rječnik

 

 

 

Travnjak

Zeleni travnjak je ponos svake okućnice, poveznica koja ističe sve dijelove vrta i okućnice. Bez travnjaka okućnica nije kompletna.

Priprema terena

Za lijep i kvalitetan travnjak najvažnija je dobra i temeljita priprema tla kao i pravilan odabir sjemena trave. Prostor na kojem želite zasijati travnjak treba prekopati do dubine od 10 do 15 cm u fini razmrvljeni sloj čiste zemlje.

Travnjak
 

Prilikom prekopavanja treba ukloniti kamenje, korov ili druge nečistoće. Poželjno je dodati sloj humusa koji možete grabljama izmiješati s površinskim slojem zemlje. Ukoliko je zemlja pretvrda ili presipka možete dodati pijeska odnosno treseta kako bi zemlja bila dovoljno rahla.
Površinski sloj zaravnajte grabljama, a za veću površinu možete uzeti dasku koju ćete vezati konopom i povlačenjem dobiti ravnu i lagano utabanu površinu. Ukoliko vam daska samo klizi površinom možete je otežati još jednom daskom ili nekim teretom. Važno je da poravnate udubljenja u kojima će se skupljati voda jer na tim mjestima trava neće uspijevati.
Sljedeći korak je gnojenje zemlje mineralnim gnojivom (organska u sebi često imaju sjemenke korova). Tako pripremljenu površinu ostavite da odleži barem tjedan dana. Istovremeno gnojenje i sijanje trave nije preporučljivo jer ovisno o količini gnojiva često daje loše rezultate te se u dijelu površine sijanje mora ponoviti.
Preporuka je da se kod pripreme i planiranja terena za travnjak predvidi lagani pad od najmanje 0,5% zbog otjecanja vode.


Odabir prave mješavine


Prilikom kupnje odaberite mješavinu prema vrsti tla i položaju vašeg budućeg travnjaka. Provjerite na deklaraciji datum pakiranja, postotak klijavosti i čistoće jer bitno utječu na uspješnost sjetve. U slučaju kupovine mješavine lošije kvalitete trava na nekim dijelovima neće izrasti ili će biti rijetka pa ćete je morati dosijavati.


Sjetva travnjaka

Travnjak se sije u jesen ili proljeće. Temperature ne smiju biti preniske, a vrijeme suho i bez vjetra uz najavu vlažnog i kišovitog vremena. Naime posijanoj travi odgovara prilično vlage pa ćete manje brinuti oko zalijevanje. Na rezultate uspješne sjetve može utjecati vjetar, mravi i ptice. Sjeme trave je vrlo lagano pa ga već i jači povjetarac može otpuhati. Mravima je vaše sjeme kao poklonjena hrana, a slično je i sa pticama. Da bi zaštitili sjeme dobra je preporuka nakon sjetve prekriti tlo tkaninom za zaštitu biljaka. Na taj način ste pored zaštite vašoj budućoj travi osigurali i bolju vlažnost neophodnu za klijanje. U nekim krajevima je običaj da se sjeme prije sjetve promiješa s otrovom u prahu za mrave.
Sjeme prije sjetve promiješajte i podijelite na dva jednaka dijela. Sije se uzduž i poprijeko travnjaka (prvu polovinu gore-dolje a drugu lijevo-desno) zbog ravnomjernog rasporeda.
Nakon sjetve grabljama lagano i ravnomjerno pokrijte sloj sjemena. Nakon toga površinu izvaljate ili utabajte daskama. Na taj način povezujemo sjeme sa tlom da bi ono dobilo potrebnu vlagu za klijanje. Na kraju tlo treba natopiti vodom. Površinu zalijte što finijom vodenom maglicom kako voda ne bi isprala zemlju i izvukla sjeme na površinu.
Narednih desetak dana treba zemlju stalno održavati vlažnom.
Vašu travu možete prvi put kositi kad dosegne visinu od desetak centimetara nakon čega je treba izvaljati ili utabati daskama zbog učvršćivanja stabljike i korijena.
 

Održavanje

Da bi travnjak uvijek bio lijep mora se redovito održavati. Samonikla trava svu potrebnu količinu vode vuče iz tla. Međutim ukrasni travnjak treba dodatno zalijevati da bi se održao u dobrom stanju, a pogotovo u vrijeme velikih vrućina. Zalijevanje se kod velikih vrućina provodi u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima. Na taj način trava nije izložena velikoj temperaturnoj razlici, a ujedno se troši manje vode jer kod zalijevanja pri jakom suncu dobar dio vode odmah ispari što znači duže zalijevanje i veću potrošnju vode.

Općenito trava se ne bi smjela kositi za više od 2-3 cm. Ako ne kosite travu duže vrijeme, možete nakon toga kositi na polovicu dužine izrasle trave, a ne nikako najkraće. Preporuka je kositi redovito i kositi na jednaku visinu. Košenje skoro na razini zemlje je siguran način da se uništi travnjak i potaknu korovi.

Preporuka je da se travnjak prihrani 2 puta godišnje s 10-20g po kvadratnom metru mineralnog gnojiva za travnjake.

Travnjak treba prozračivati. Na manjim površinama kao što je kućni travnjak, prozračivanje se može postići primjenom cipela sa šiljcima, nazubljenim valjcima za prozračivanje trave ili vilama. Prozračivanje je dobro provoditi u proljeće i jesen.

Na travnjaku se pojavljuje sloj odumrle trave koja se nije u cijelosti razgradila i koja štetno djeluje na rast trave. Ovaj sloj koji se još naziva i filc, stvara povoljne uvjete za razvoj bolesti i štetnika. Stoga se u proljeće filc uklanja pročistačem travnjak koji izgleda poput grablja s noževima.

Trava izgleda poput tepiha zahvaljujući sposobnosti busanja. Busanje je račvanje izboja trava pri čemu nastaju novi izboji koji se mogu odvojiti od matične biljke. Busanje je najizraženije u proljeće pa najviše pažnje vašem travnjaku treba posvetiti upravo u proljeće.