VRT
 

TIKVICE

www.moj-hobi.com

 

Vrt
  Limun
  Smokva
  Jagoda

  Krastavac
  Rajčica
  Tikvica
  
  Travnjak
  Kompost
  Razmnožavanje

Zelena ograda
  Lovorvišnja
  Bršljan
  Lavanda
  Ružmarin

Rječnik

 

 

Tikvica (Cucurbita pepo)

Tikvice su vrlo cijenjena podvrsta tikve, duguljastih plodova nalik krastavcima, zelene boje. Iako su im jestivi i cvijet i plod, najčešće konzumiramo samo plod. Ubiru se i pripremaju kad narastu do duljine od desetak centimetara. Tikvica je toploljubiva biljka s puzećom stabljikom. Jako se širi po tlu ili se penje uz naslon. Listovi su veliki i na dugim peteljkama a korijenje, čija se glavnina nalazi u površinskom sloju tla, vrlo je razgranato.

Tikvica
  Glavna masa korijena rasprostire se na dubini od oko 50 cm. Za razvoj zahtjeva dosta vlage ali ne previše kao ni previsoke temperature. Cvjetovi su jednospolni, a biljka jednodomna. Tikvice dobro podnose svijetlost mada uspijevaju i na zasjenim mjestima. Najviše im odgovara plodno i humusno zemljište.
Sade se na sunčana i od vjetra zaštićena mjesta. Tikvice su osjetljive na niske temperature i biljka strada već od slabog mraza. Za klijanje je potrebna temperatura tla od najmanje 14 do 20°C. Pri optimalnim temperaturama od 22 – 24 °C tikvice niknu za 3 do 4 dana. Potrebno im je mnogo vlage, posebno u vrijeme donošenja plodova. Traži dobro razrahljeno humusno tlo s mnogo hranjivih tvari. Na težim tlima organska gnojidba može poboljšati prozračnost i propusnost tla za vodu.

Na istu površinu tikvice ne smiju doći najmanje 4 godine, a predkultura ne smije biti nijedna tikvenjača.


Njega nasada

Tikvica se prvi put okopava kada biljke razviju prvi stalni list pa sve dok se biljka ne razvije cijelom površinom. Okopava se radi razrahljivanja tla, uništavanja korova te radi prihranjivanja mineralnim gnojivom bogatim dušikom kad listovi gotovo dosegnu punu veličinu. Pri okopavanju oko biljaka se nagrne vlažna i rastresita zemlja čime se potiče rast adventivnih korjena. Protiv korova je najefikasniji malč od crne polietilenske folije, a korištenjem folije plodovi nisu direktno na zemlji te je manji utrošak vode.
Tikvice se obilno zalijevaju svakih 5 do 7 dana.

OsJetljiva je na pepelnicu i plemenjaču o čemu se mora voditi računa.

Rast se zaustavlja na temperaturama nižim od 12 °C.
 

Sjetva/sadnja tikvica

Ako želite pospješiti i ubrzati klijanje, sjeme se može namakati jedan dan u mlakoj vodi. Ukoliko se odlučite na uzgoj presadnica imajte na umu da previše vremena provedeno u posudici ima za posljedicu duže vrijeme prilagođavanja novim uvjetima nakon sadnje na otvorenom pa ne treba prerano krenuti s sadnjom presadnica.
Ako želite sijati sjeme direktno u zemlju na otvorenom, pričekajte da prođe opasnost od mraza na vašem području. Sjemenke se siju u proljeće u dobro obrađenu i usitnjenu zemlju, u kućice. U svaku kućicu stavljaju se tri do četiri sjemenke. Kada biljke niknu ostavljaju se najjače, a ostale se uklone.

Za uzgoj se tlo treba ujesen dobro pognojiti stajskim gnojem, a u proljeće prije sadnje se mineralnim gnojivom bogatim dušikom.
Na otvorenom se sadi na razmaku od oko 130 cm među redovima i 60 - 70 cm od biljke do biljke u ovisnosti o bujnosti.


Berba

Redovitim branjem potičemo biljke na formiranje novih cvjetova i oplodnju čime se povećava prinos. Tikvice treba brati svakodnevno, a plodovi koji narastu preko 12 cm gube karakteristična kulinarska svojstva.
Dobro ishranjena biljka uz redovitu berbu može dati 20 – 30 plodova. Bere se nožem ili škarama, sa oko 2 cm stapke. Ako je biljka dobro razvijene i raste u dobrim uvjetima, može se brati do 2 mjeseca.