VRT
 

SMOKVA

www.moj-hobi.com

 

Vrt
  Limun
  Smokva
  Jagoda

  Krastavac
  Rajčica
  Tikvica
  
  Travnjak
  Kompost
  Razmnožavanje

Zelena ograda
  Lovorvišnja
  Bršljan
  Lavanda
  Ružmarin

Rječnik

 

  Smokva (Ficus carica)

   Smokva je listopadno drvo ili grm sa širokom razgranatom krošnjom. Ovisno o sorti plodove daje jednom ili dva puta godišnje. Plod smokve je vrlo ukusna i slatka visokovrijedna namjernica. Raste na nepristupačnim, krševitim položajima gdje donosi plodve bez ikakve ljudske brige. Budući da ima vrlo dobro razvijen korjenov sistem, relativno dobro podnosi sušu i uzgoj na nekultiviranim terenima. U potrazi za vodom korijen se prilagođava strukturi tla i matičnom supstratu, prodirući čak i kroz pukotine stijena.

Smokva
 

Glede staništa nije izbirljiva kako prema položaju tako i tlu no to ne znači da joj se ne mora osigurati dovoljna količina vode u pojedinim fazama vegetacije. Otpornost smokvinih stabala na hladnoću u većoj mjeri ovisi od zrelosti njezina drveta. Tijekom mirovanja vegetacije može kratkotrajno izdržati temperature do -15 °C. Mlada stabla i jednogodišnji izboji su osjetljivi na niske temperature. U kontinentalnim područjima poželjno ju je saditi na područjima zaštićenim od vjetra i niskih temperatura. Najobilnije i najkvalitetnije plodove daje uz navodnjavanje i temperaturu od 35 °C. Stablo u povoljnim uvjetima naraste debljine preko 1m i visine do 8 m.
Smokva bolje uspijeva na plodnim, rastresitim i lakšim tlima.


Razmnožavanje i sadnja

Smokva se može razmnožavati na tri osnovna načina: reznicama, cijepljenjem i sjemenkama. Ipak, neiskusnim se vrtlarima preporuča nabavka sadnice iz rasadnika koje imaju bolju rodnost.
U mediteranskim područjima smokvu je poželjno posaditi u jesen, a u proljeće u kontinentalnom području. Prije sadnje, sadnicama se skrati korijenje. Sadnicu treba postaviti na dubinu do koje je bila i u rasadniku. Korijen se prekrije zemljom koju treba dobro sabiti. Na tako sabijenu zemlju stavlja se umjerena količina gnojiva koja ne smije dodirivati korijen a zatim se prekrije s ostatkom zemlje i ponovo sabije. Po završetku sadnje smokvu treba obilno zaliti.
Razmak među sadnicama ovisi o sorti koju sadite, a kreće se o otprilike 4-5 m.


Održavanje nasada

Rezidba smokve se mora obavljati svake godine jer smokva teško zacjeljuje rane pa treba izbjegavati rezanje debljih grana. Redovitom rezidbom režemo samo tanje i mlađe grane što za smokvu ne predstavlja problem. Ukoliko ipak morate rezati deblje grane, nakon rezanje ih svakako premažite voćarskim voskom. Rezidba na smokvi podrazumijeva prorjeđivanje (uklanjanje izbojaka do osnove) i prikraćivanje (skraćivanje dužine izbojaka). U uvjetima navodnjavanja za rane sorte rezidba se obavlja poslije berbe, a kod kasnih sorata u svibnju.

Berba

Prve plodove možemo očekivati u trećoj godini. Plodovi se beru s peteljkom i nemaju sposobnost dozrijevanja nakon branja. Najbolje je brati u ranim jutarnjim satima kada nema rose.