ZELENA OGRADA
 

RUŽMARIN

www.moj-hobi.com

 

Vrt
  Limun
  Smokva
  Jagoda

  Krastavac
  Rajčica
  Tikvica
  
  Travnjak
  Kompost
  Razmnožavanje

Zelena ograda
  Lovorvišnja
  Bršljan
  Lavanda
  Ružmarin

Rječnik

 

  Ruzmarin (Rosmarinus officinalis)
mirisna mediteranska živica

Ružmarin je grmolika mirisna zimzelena biljka koja naročito lijepo izgleda kad je u cvatu. Izvrstan je izbor za živice. Raste od jednog do tri metra u visinu, igličastih listića dugih 2-3 cm sa sitnim svijetloplavim cvjetićima. Rasprostranjen je po sunčanim i kamenitim krajevima hrvatskog obalnog područja i otoka. Često se uzgaja po vrtovima i cvjetnim loncima. Cvjeta od ožujka do svibnja te ponekad u rujnu po drugi put. Jednostavno se presađuje i ne traži posebnu gnojidbu.

Ružmarin
 

Ružmarin voli sunčane i kamenite krajeve sa suhom klimom. Ne voli mraz pa ga u sjevernim krajevima treba odgovarajuće zaštititi od hladnoće. U cvjetovima, listovima i grančicama sadrži eterična ulja, čija kvaliteta ovisi o klimi i o sunčanim i zaštićenim položajima. Više od tisuću godina cijenjeni je začin i prirodni lijek.

Listići ružmarina protrljani među dlanovima daju sok kojim se ugodno osvježava i namiriše tijelo.

Sadnja i uzgoj

Ružmarin klija teže od većine biljaka pa nemojte očekivati odlične rezultate. Dobro je kupiti 

  svježe sjeme i posijati ga u travnju. Preporuča se sadnja reznica koja daje puno bolje rezultate. Zdrave izbojke - reznice duljine oko 7 do 10cm najbolje je uzeti s mladih grana u kasno proljeće. Odrezani dio reznice stavite u malu posudu ispunjenu kompostom te ga navlažite. Tako pripremljenu reznice prekrijte na pola prerezanom prozirnom plastičnom bocom ili prozirnim najlonom. Važno je da reznica ne dodiruje prekrivalo. To će biljci osigurati toplinu i vlagu. Reznica će biti spremna za presađivanje za oko dva mjeseca kada pusti korijenje.
Ako je tlo za sadnju vrlo nabijeno, onda vam za bolju odvodnju može pomoći miješanje tla s određenom količinom pijeska kako bi se dobila bolja propusnost. Ružmarin voli puno sunca, ali će tolerirati i malo hlada. U hladnim predjelima voli rasti uz zidove ili kamenjar koji gledaju na jug ili jugozapad. Ipak, mlade je biljke zimi poželjno unijeti u zatvoreno. Ako nakon mraza djeluje pomalo spaljeno, podrežite ga u proljeće sve do zdravih dijelova.

Unatoč činjenici da ružmarin može poživjeti i više desetljeća biljku je najbolje zamijeniti svakih 5-6 godina.