VRT

 KRASTAVCI

www.moj-hobi.com

 

Vrt
  Limun
  Smokva
  Jagoda

  Krastavac
  Rajčica
  Tikvica
  
  Travnjak
  Kompost
  Razmnožavanje
        Vegetativno
            Reznicama

Zelena ograda
  Lovorvišnja
  Bršljan
  Lavanda
  Ružmarin

Rječnik

 

   

 

Vegetativno razmnožavanje


Razmnožavanje reznicama

Spada u najpopularnije oblika razmnožavanja zbog jednostavnosti i vrlo dobrih rezultata. Većinu biljaka najjednostavnije je razmnožiti upravo reznicama pri čemu su nove biljke identične biljci iz koje su nastali.

Može se razmnožiti: šimšir, žutika, jorgovan, poincijana, dunja, pavitina, hibiskus, božikovina, jasmin, lavanda, lovor, kalina, lovorvišnja, vatreni trn, ružmarin, suručica, hortenzija…
 

Razmnožavanje povaljenicama (poležnica, grebenica)

Povaljenica se formira tako što se grana biljke koju želimo razmnožiti savije do zemlje, ispod jednog koljenca ili pupa zarežemo granu pod kutem u dužini 3 do 5 cm i uklonimo okolnje listove. U rez možemo nanijeti hormonski prašak te možemo staviti malu grančicu kako bi rez ostao raširen . Dio zarezane grane prekrijte slojem zemlje, zalijete i pritisnite kako bi ostao u tom položaju. Za razliku od reznica, kod ovog se načina ne prekida veza s matičnom biljkom pa se tijekom ukorjenjivanja biljka snabdijeva vodom i hranjivim sokovima iz matične biljke. U narednih 6 do 8 tjedana na dijelu grane prekrivenom zemljom formirat će se korijen nakon čega odrežemo dio grane ispod formiranog korijena te novu samostalnu biljku presadimo na željeno mjesto.

Mogu se razmnožiti: ruže penjačice, magnolije, lijeska, ogrozd…
 

Margotiranje

Margotiranje i razmnožavanje povaljenicama je u osnovi isto a ovaj način razmnožavanja se primjenjuje kod biljaka koje su previsoke ili imaju prekrute grane koje se ne mogu poviti do zemlje. Za margotirenje je potrebno napraviti rez 15 do 30cm od vrha grane i to odmah ispod pupa ili peteljke lista. Na rez možete nanijeti hormon rasta za brži razvoj korijenja i oko toga omotajte prozirnu plastičnu vrećicu koju napunite s oko dvije šake supstrata te je vežete na oba kraja. Nakon formirana korijena odrežete granu te je presadite na željeno mjesto.

Može se razmnožiti: limun, fikus...
 

Dijeljenje

Biljke koje rastu u busenima se jednostavno razmnožavaju dijeljenjem. Zemlju oko biljke je dobro obilno natopiti a zatim treba iskopati splet korijenja. Tako iskopani grumen korijenja je najbolje razdijeliti rukama kako bi se što manje oštetio korijen a pomoćne alate koristite samo u nuždi. Svaki dio pojedinačno ponovo posadite. Biljke koje kasno cvjetaju podijelite u proljeće, a one koje rano cvjetaju, u jesen. Grumen lukovica proljetnih tulipana i sunovrata podijelite čim im uvene lišće.

Mogu se razmnožiti: jaglaci, tulipani, sunovrati, perunike, orhideje, krizanteme, karanfili, ljubičice, maranta, antarijum, kalateja, klivija, bromelija, zvjezdani, kokotići, božuri…