VRT

RAJČICA

www.moj-hobi.com

 

Vrt
  Limun
  Smokva
  Jagoda

  Krastavac
  Rajčica
        Sadnja
        Uzgoj
        Njega

  Tikvica
  
  Travnjak
  Kompost
  Razmnožavanje

Zelena ograda
  Lovorvišnja
  Bršljan
  Lavanda
  Ružmarin

Rječnik

 

 
   

Uzgoj

 

Proizvodnja u zaštićenim prostorima

U zaštićenim prostorima, moguće je produžiti sezonu proizvodnje rajčice. Već najjednostavnijom zaštitom, pokrivanjem redova zasađenih rajčicama niskim tunelima od PE folije, može se postići nešto raniji početak berbe.
Oko 50 dana prije planiranog završetka berbe, odstranjuje se vegetativni vrh biljke. Krajem ljeta i početkom jeseni s biljaka se uklanja dio lišća kako bi se poboljšalo sazrijevanje posljednjih plodova. Prije mraza treba pobrati ostale plodove i pustiti ih da dozriju u tamnim toplim prostorima. Na temperaturi nižoj od 10°C prestaje cvatnja i rast.
 

Kako uzgojiti rajčice u posudi na balkonu

Keramičke posude nisu dobre jer brzo popiju vodu koja je namijenjena rajčici. Vodite računa da je posuda u koji ćete posaditi rajčice dovoljno duboka. Rajčica će vrlo brzo istrunuti ako je cijelo vrijeme u mokrom tlu pa na dnu izbušite nekoliko rupa kako bi osigurali neophodnu drenažu. Lonac napunite kvalitetnim kompostom i zemljom te u nju zasadite rajčice. Uz rajčicu zabijte drveni štap kako bi rajčici osigurali potporu. Kako napreduje tako je vezujte uz štap.

 
Presađivanje rajčice s biorazgradivom posudom u posudu za cvijeće na balkonu.


Rajčice redovno zalijevajte. Stavite prst u zemlju, ako su prva 2 cm zemlje suha, vrijeme je za zalijevanje.

Rajčicu je potrebno povremeno nadohranjivati da bi dala što bolji urod. Svaki put kada rajčicu zalijete vodom isprat ćete i određenu količinu hranjivih tvari iz zemlje. Rajčicu nadohranite jednom mjesečno.

Ako rajčicu sijete u posudu, posadite je krajem veljače i ostavite na toplom, ali uz obavezno razdoblje privikavanja na vanjske uvjete. Kad zatopli posudu iznosite na balkon po nekoliko sati u toplijem dijelu dana. Kada prestane opasnost od mraza i noćna temperatura se popne iznad 10° C, možete rajčice trajno preseliti na balkon.