VRT

RAJČICA

www.moj-hobi.com

 

Vrt
  Limun
  Smokva
  Jagoda

  Krastavac
  Rajčica
        Sadnja
        Uzgoj
        Njega

  Tikvica
  
  Travnjak
  Kompost
  Razmnožavanje

Zelena ograda
  Lovorvišnja
  Bršljan
  Lavanda
  Ružmarin

Rječnik

 

 
   

 

Sadnja

 

Sijanje

Sjemenke prije sijanja stavite da se namoče u čašu vode sobne temperature. Sjemenke koje odmah potonu na dno čaše s velikom će vjerojatnosti niknuti, te ih pustite da se namaču nekoliko sati. Sjemenke koje plutaju promućkajte nekoliko puta tokom namakanja. Tako namočene sjemenke posadite u tlo dubine do 1cm i zalijte vodom. Zasađene sjemenke treba kontinuirano držati u vlažnoj zemlji u protivnom neće proklijati. Na toplom mjestu prve rezultate možete vidjeti nakon 4 do 10 dana.

Sadnja

Sadnja presadnica na otvorenom obavlja se po prestanku opasnosti od mraza.

Presadnica rajčiceObično je to druga polovica travnja. Rajčica je vrlo osjetljiva na mraz i ugiba već na -1°C.  Ako imate staklenik, možete je zasaditi i ranije.

Razmak sadnje zavisi od tipa sorte. Rajčica se najčešće sadi u redovima s razmakom od 80 do 100 cm među redovima i 25 do 60cm u redu.
Rajčica se lako ukorjenjuje a u suhim predjelima, biljka u potrazi za vodom može razviti korijen do dubine preko 1,5m širine od oko 80 cm. Zbog toga se preporučuje dublja obrada tla prije sadnje (do oko 40 cm). U izrazito vlažnim i hranjivima bogatim vrstama tla, korijenski sustav biljke može biti dubok samo 20cm. Na djelu stabljike u zemljištu, brzo se razvije adventivno korenje. Zato se rajčica redovno sadi nešto dublje nego što je bilo zasađena kao sadnica. Uz rajčica se već pri sadnji obavezno postavlja potpora. To može biti drveni kolac ili nekoliko redova žice rastegnute između potporanja, ili jedan red žice, na predviđenoj gornjoj visini rajčica, na koju se biljke vezuju vezivom, koje se, postepeno, zavija oko biljke.
Preporuča se postavljanje malča od crne PE folije, ispod kojeg se može položi sistem za navodnjavanje kapanjem. Zemljište se, ispod crne folije, bolje zagrijava sprečava rast korova, smanjuje potrebu za vodom, sprečava pojavu vršne truleži a plodovi nisu uprljani zemljom.

Berba

Rast i razvoj, do prvih zrelih plodova, može trajati 90 do 110 dana. Rajčica je vrlo zahtjevna biljka po pitanju svjetlosti. Potrebno joj je barem 12 svjetlosnih sati na dan. U suprotnom se biljka slabo razvija, kasni zoridba, a prinos je slab. Ako sadnice rajčice postanu visoke i slabe znači da im nedostaje svjetlosti – vjerojatno ih niste posadili na dobrom mjestu.
Prinos zavisi od perioda plodonošenja i temperatura. Pri berbi peteljku je najbolje odrezati škarama. Tako nećemo oštetiti nedozrele susjedne plodove. Potkraj sezone berbe mogu se brati i zeleni plodovi, koji se zatim spremaju na hladno mjesto.
Zeleni plodovi, koji su 2-3 dana izloženi temperaturi nižoj od 50°C, ne mogu više sazreti.