ZELENA OGRADA
 

LOVORVIŠNJA

www.moj-hobi.com

 

Vrt
  Limun
  Smokva
  Jagoda

  Krastavac
  Rajčica
  Tikvica
  
  Travnjak
  Kompost
  Razmnožavanje

Zelena ograda
  Lovorvišnja
  Bršljan
  Lavanda
  Ružmarin

Rječnik

 

 

  Lovorvišnja  (Prunus laurocerasus)

  Lovorvišnja je brzorastući zimzeleni grm sa prekrasnim sjajno zelenim gustim listovima. Vrlo dobro podnosi orezivanje te uspijeva u sjeni iako joj više odgovaraju sunčani položaji što je čini jednim od najčešćih odabira za živu ogradu.

Cvate krajem proljeća bijelim cvjetićima skupljenim u uspravne grozdove, nakon čega donosi plodove u obliku crnih bobica. Ukoliko se ne oblikuje može narasti i preko 3 metra visine.

Lovorvišnja
 
Sadnja i uzgoj


Sadi se u razmacima od 30 do 40cm.
Mlade biljke treba orezivati u širinu i visinu kako bi se potaknulo grananje. Na taj način postižemo gustoću pogodnu za živu ogradu.
Preporučuje se orezivanje u ožujku i lipnju tako da svako orezivanje bude za pet do deset centimetara veće od prethodnog. Nakon postizanja željene visine redovitim orezivanjem u svibnju nakon cvatnje te još jednom u rujnu održavajte željenu visinu i oblik.

Mlade grane bliže korijenu skratite na polovicu da bi razgranali podnožje grma koje često ogoli.
Svakih pet godina prorijedite središte grma kao bi dobilo prostora za nove mladice.

Iako dobro podnosi zimu mlađi listovi koji još nisu očvrsnuli mogu na vrlo niskim temperaturama dobiti mrlje od hladnoće, takve listove jednostavno odrežite.


Razmnožavanje

Lovorvišnja se najčešće razmnožava reznicama.
Tri su tipa reznica: zelene, kojima razmnožavamo do sredine ljeta, poludrvenaste - koje ubiremo do u jesen, i drvenaste koje uzimamo od jeseni.
Najbolji uspjeh postižemo poludrvenastim reznicama koje ubiremo od sredine ljeta do u jesen. Poludrvenaste reznice podrazumijevaju jednogodišnje izbojke koji su pri vrhu još uvijek zeleni, a pri bazi odrvenjeli.
 

Ubiranje kvalitetnih reznica

U jutarnjim satima prije vrućina oštrim nožem ili škarama sa zdravih, dobro razvijenih biljka uzimamo reznice veličine 7,5-15 centimetara. Reznice se uzimaju sa ovogodišnjih dobro razvijenih izboja koji na sebi nemaju tragova bolesti niti su oštećeni od štetnika. Imajte na umu kako su izboji prema vrhu biljke najkvalitetniji. Reznicu uzimamo ispod najdonjeg lista. S donje polovice reznice uklonimo sve listove, a ako je reznica bujna dio gornjih listova prikratimo.

Kod uzimanja reznica rez mora biti ravan i čist. Zato je vrlo važno reznice uzimati oštrim i čistim nožem ili škarama. Često škare nisu dovoljno oštre pa gnječe tkivo
Kako bi reznice održale dobru vitalnost, potrebno ih je odmah nakon branja staviti u plastičnu vrećicu. Tako pripremljene reznice možete staviti u staklenku s vodom i promatrati njen napredak. Vrlo je važno redovito održavati količinu vode u staklenci. Prilikom velikih vrućina reznice mogu ostati bez vode što možemo spriječiti rezanjem velikih listova preko čije površine voda isparava.
Kada reznice puste prve korjenčiće možete krenuti u presađivanje u supstrat s tim da vodite pažnju o vrlo nježnim korjenčićima koji se prilikom sadnje lako mogu oštetiti.
Ova metoda je najjednostavnije te na taj način kod presađivanja u supstrat odabirete reznice koje vam pružaju vrlo veliku vjerojatnost uspjeha kod presađivanja.

Ukoliko se odlučite reznice odmah staviti u supstrat važno je da to napravite u što kraćem roku od uzimanja s matične biljke kako se zbog vrućine ne bi oštetile. Preporuka je da reznice umočimo u prah za pospješivanje ukorjenjivanja, koji je danas moguće nabaviti u svim bolje opskrbljenim prodavaonicama poljodjelskih proizvoda.
Kao supstrat koristimo mješavinu treseta i riječnog pijeska ili pak gotov supstrat za ukorjenjivanje. Reznice do polovice utisnemo u supstrat, zalijemo, a posudu prekrijemo prozirnom PVC vrećicom, plastičnom bocom ili staklenkom i smjestimo na sjenovito mjesto. Idealna temperatura ukorjenjivanja je 23-27 Celzijevih stupnjeva.

Daljnja se njega sastoji u redovitom orošavanju te povremenom prozračivanju. Kako ukorjenjivanje napreduje, što primjećujemo po pojavi mladih listića, prekrivalo potpuno uklonimo kako bi biljčice privikli na vanjske uvjete. Nakon što se biljke dobro ukorijene, presađujemo ih u pojedinačne posude.