VRT

 LIMUN

www.moj-hobi.com

 

Vrt
  Limun
  Smokva
  Jagoda

  Krastavac
  Rajčica
  Tikvica
  
  Travnjak
  Kompost
  Razmnožavanje

Zelena ograda
  Lovorvišnja
  Bršljan
  Lavanda
  Ružmarin

Rječnik

 

  Limun (Citrus x limon)

Stablo limuna krase zeleni listovi, lijepi i mirisni bijeli cvjetovi te osvježavajući plodovi koji mogu biti žute i zelene boje pa je lijepa i dekorativna biljka i ukras svakog vrta ili doma. Limun je zimzeleno stablo koje u odgovarajućim uvjetima cvjeta dva puta godišnje. Naraste od tri do šest metara visine.

Proljetna cvatnja daje najbolje plodove koji mogu čekati na branje i do dva mjeseca. Po drugi put može cvasti kajem ljeta tako da možete imati plodove za branje gotovo kroz cijelu godinu.Uzgoj

Limun
 

Citrusi su tropske biljke koje najbolje uspijevaju u tropskoj i suptropskoj klimi, ali dobro podnose i mediteransku klimu. Za drvo citrusa u našim krajevima najproblematičnije je zimsko razdoblje kad temperature padaju ispod nule. Naročito je kritična temperatura od -5°C ako se zareda nekoliko dana. Oštećenja biljke ne vide se odmah pa je s rezidbom najbolje pričekati. Stablo limuna koje se nalazi na otvorenom potrebno je odgovarajuće zaštititi. Zbog osjetljivosti na niske temperature i osiguravanja uvjeta za cjelogodišnje rađanje u našim krajevima se limun vrlo često sadi u posude koje se mogu unijeti u zaštićeni prostor.
 
Voda u uzgoju limuna također je vrlo važan faktor. Prevelika količina vode korijen će gušiti, a premala količina izazvat će opadanje i kovrčanje lišća. Preporuča se sadnja limuna u propusno tlo. Da bi se povećala propusnost u zemlju možete dodati pijeska. Od travnja do kraja rujna se preporuča obilno zalijevanje svaki drugi ili treći dan. Na taj način korijen dobiva dovoljnu količinu vode a istovremeno zbog propusnosti tla dobije i dovoljno kisika. Izvan vegetacijskog razdoblja limun zalijevamo umjereno. U vegetacijskom razdoblju preporuča se gnojenje svakih petnaestak dana, najbolje posebnim gnojivom za agrume. Ako je biljka neishranjena, njezino lišće je žute boje.

Prostor pogodan za smješta limuna obiluje svjetlom a maksimalni dnevni raspon temperature smije biti do 20°C. Uz veliku količinu svjetla i što manje dnevne promjene temperature te uz dnevnu prosječnu temperaturu prosjeku nešto preko 17°C možemo očekivati cvjetanje i rađanje tijekom cijele godine. Guste grane orežite pa će biljka dobivati više svjetlosti u zimskim danima. Biljka koje rastu u zatvorenom prostoru kukci ne mogu oprašiti pa ćete, želite li plodove, to morati obaviti sami uz pomoć kista ili metlice za prašinu.

Ukoliko ne možete osigurati dovoljnu temperaturu poželjno je da u prostoru ima i manje svjetla a biljka će ući u fazu mirovanja. Nerazmjer količine svjetla i temperature negativno utiče na biljku te može početi odbacivati lišće.

Orezivanje i rezidba limuna vrši se u proljeće. Rezidbom se grane ne prikraćuju, nego se odstranjuju. Manja orezivanja mogu se raditi kroz cijelu godinu ukoliko je biljka zaštićena od smrzavanja. Prikraćuju se samo sadnice nakon sadnje na visinu formiranja krošnje te one grane iz kojih želimo izazvati grananje.