ZELENA OGRADA

 LAVANDA

www.moj-hobi.com

 

Vrt
  Limun
  Smokva
  Jagoda

  Krastavac
  Rajčica
  Tikvica
  
  Travnjak
  Kompost
  Razmnožavanje

Zelena ograda
  Lovorvišnja
  Bršljan
  Lavanda
  Ružmarin

Rječnik

 

  Lavanda

Lavanda je višegodišnja polugrmolika biljka skromnih zahtjeva. Iako je prvenstveno biljka mediteranskog podneblja otporna je na visoke i niske temperature tako da je viđamo i u kontinentalnim krajevima gdje dobro uspijeva. Bogato i dugo cvate uz prekrasan miris te vrtu daje posebnu živost jer privlači mnogobrojne leptire, bumbare i pčele. Životni vijek joj je od 15 do 30 godina.

Postoji oko 30 vrsta lavanda i oko dvjestotinjak njihovih sorti i varijeteta. Najčešće govorimo o lavandi i lavandinu.

  Lavandini su skupina hibrida nastali križanjem uskolisne i širokolisne lavande. Zbog većeg prinosa kao i postotka ulja u cvijetu najrašireniji su na proizvodnim farmama. Njihovo ulje ima veću koncentraciju kamfora pa je jačeg i oštrijeg mirisa. Lavandin se zbog toga ne preporuča u prehrani.
 
Uzgoj


Može se zasaditi kao samostalan grm, u skupinama ili kao ukrasna živica. Lavanda voli otvoreni i sunčani položaj. Nije zahtjevna prema vrsti tla. Važno je da je tlo propusno. Dulji period pod stajaćom vodom može je uništiti. Lavanda cvate dva puta godišnje. Prvi put izdašnije krajem proljeća i početkom ljeta te drugi put, slabije, krajem jeseni. Za dugovječan i lijep izgled važno je pravilno orezivanje lavande. Lavandu treba šišati nakon svake cvatnje, poput šišanja živice, tako da se orežu sve cvjetne stapke sa dijelom lišća. Može cvasti cijelo ljeto i jesen ako se ocvali cvjetovi redovito režu. Tada tjera stalno nove cvjetne stapke, no ta cvatnja nije toliko obilna.
Vrlo često je sadimo u različitim okruženjima jer se lijepo uklapa i daje svježinu kako u posudama tako i u vrtovima u raznim kombinacijama od samostane sadnje u kamenjarima, kao ukrasna živica, do raznih kombinacija s trajnicama.

 
Razmnožavanje


Razmnožavati se može sjemenom ali i reznicama. Kod razmnožavanja reznicama pomaže korištenje hormona za ukorjenjivanje i to za lisnate i zeljaste reznice koji možete nabaviti u svakoj biljnoj apoteci. U slučaju korištenja hormona za ukorjenjivanje nikada ne močite reznicu direktno u kutijicu sa hormonom, jer se hormon tako onečisti i gubi svoja svojstva. Malo hormona istresite u drugu posudicu u koju ćete umočiti reznicu. Višak hormona ne vraćajte u originalno pakiranje. Reznica ne mora biti obilno namočena u hormon pa nakon umakanja možete reznicu lagano otresti kako bi s nje otpao višak hormona.