VRT

 KRASTAVCI

www.moj-hobi.com

 

Vrt
  Limun
  Smokva
  Jagoda

  Krastavac
        Sadnja
        Vertikalni uzgoj
        Njega

  Rajčica
  Tikvica
  
  Travnjak
  Kompost
  Razmnožavanje

Zelena ograda
  Lovorvišnja
  Bršljan
  Lavanda
  Ružmarin
 

Rječnik

 

 
 


 Vertikalni uzgoja krastavaca na mreži
 

Vertikalni uzgoj

 

 

U oba slučaja (direktna sjetva, i uzgoj iz presadnica) krastavci se mogu uzgajati uz potporanj. Kao potpora obično se koriste grane, a u novije vrijeme plastična mreža velikih otvora. Postavljanjem potpore krastavcima se omogućava rast u visinu što daje brojne prednosti. Na taj način olakšava se berba jer je većina plodova nadohvat ruke, većina nadzemne mase ne leži na tlu pa je veća prozračnost između biljaka što smanjuje pojavu bolesti te je veći prinos na istoj površini.
 


Kod vertikalnog uzgoja se glavna vriježa vodi uz granu, vezivo ili mrežu sve dok ne dosegne planiranu visinu. Sve postrane vriježe i cvjetovi do visine 50 do 70 cm redovno se odstranjuju da se ojača glavna vriježa nakon čega se omogućava razvoj bočnih vriježa koje se također usmjeravaju u visinu. Izostavljanje ove mjere ima za posljedicu prebujan razvoj vegetativne mase pri dnu biljke što smanjuje prinose i otežava berbu.
 


Sve slabije vriježe i žuti listovi redovno se odstranjuju i uništavaju izvan područja uzgoja jer mogu negativno utjecati na razvoj bolesti. Formiranje biljke obavlja se dva puta tjedno.