VRT

 KRASTAVCI

www.moj-hobi.com

 

Vrt
  Limun
  Smokva
  Jagoda

  Krastavac
        Sadnja
        Vertikalni uzgoj
        Njega

  Rajčica
  Tikvica
  
  Travnjak
  Kompost
  Razmnožavanje

Zelena ograda
  Lovorvišnja
  Bršljan
  Lavanda
  Ružmarin
 

Rječnik

 

   
   


 

Sadnja


 

Sijanje na otvorenom

Kod sijanja na otvorenom morate pričekati da dovoljno zatopli kako mlada biljka koja može već kroz koji tjedan izniknuti ne bi bila izložena jutarnjem mrazu. Zasijanu površinu možete prekriti agrotekstilom. Na taj način se sjetva može obaviti za oko 15 dana ranije nego pri klasičnom uzgoju. Agrotekstil se ne zateže da bi se biljke nesmetano razvijale, a bočne strane se ukopavaju kako vjetar ne bi zadigao agrotekstil. Primjenjuje se i uzgoj u niskim tunelima visine 40-60 cm, širine 50-150 cm.
Ručna sjetva obavlja se u kućice u koje se polažu 3-4 sjemenke očekujući 2 do 3 biljke u kućici. Razmak kućica u redu je 40-60 cm dok je razmak između redova 70-120cm. Razmak sjetve ovisi prije svega o vrsti i bujnosti uzgajane vrste krastavca.


Sijanje presadnica u zatvorenom

Presadnice se uzgajaju u zaštićenom prostoru. Sijanje za presadnice se obavlja oko mjesec dana prije moguće sadnje, a već dva do tri tjedna stara presadnica s prvim listom je spremna za presađivanje.

 
Presađivanje

Kod sadnje presadnica na stalno mjesto treba naročito voditi računa da se što bolje očuva korjenov sustav mlade biljke. Razmak između biljaka ovisi o bujnosti vrste a sličan je razmaku koji se primjenjuje kod sijanja na otvorenom.


Pogledajte kako zasaditi krastavce u posudu koju možete držati na balkonu


Sadnja na balkonu

Ukoliko želite uzgajati povrće na balkonu svakako možete zasaditi i krastavce. Kod uzgoja na balkonu treba voditi računa da se biljka ne izlaže pre nsikim temperaturama, nikako ispod 5oC, te da ne bude na udaru vjetra. Svakako je treba redovito i obilno zalijevati mada treba osigurati i dobru drenažu.