VRT

 KRASTAVCI

www.moj-hobi.com

 

Vrt
  Limun
  Smokva
  Jagoda

  Krastavac
        Sadnja
        Vertikalni uzgoj
        Njega

  Rajčica
  Tikvica
  
  Travnjak
  Kompost
  Razmnožavanje

Zelena ograda
  Lovorvišnja
  Bršljan
  Lavanda
  Ružmarin
 

Rječnik

 

   
 

 

Njega


Bez obzira hoćete li osigurati potporu za vertikalnu sadnju ili će krastavci rasti uz tlo preporučuje se postavljanje crne folije kao malča. Ispod crne folije tlo se brže zagrijava pa biljka brže napreduje, manja je potreba za navodnjavanjem jer folija čuva vlažnost a onemogućeno je i nicanje korova.

Kao alternativno rješenje međuredni prostor može se dobro zastrti slamom. Slama ujedno smanjuje zbijanje tla gaženjem tijekom berbe i omogućuje lakši hodanje posebice kada je tlo natopljeno vodom. Protrula slama nakon berbe krastavaca obogaćuje tlo organskom tvari i njenim se zakopavanjem popravlja njegova struktura.

Krastavac ima slabo razvijen korijen koji je uglavnom u plitkom površinskom sloju stoga je jako osjetljiv na nedostatak vode. Navodnjavanjem površinskog sloja treba osigurati neprekidnu vlažnost, kako bi biljke brzo rasle. Zalijevanjem sistemom “kap po kap” biljkama se daje po jedna litra vode na dan dok ne odrastu, a kasnije dvije litre. Zalijevanjem u brazdama troši se 25 - 30 litara vode po m2.

Krastavci se zalijevaju u večernjim satima pri čemu treba izbjegavati zalijevanje i vlaženje lišća jer se tada stvaraju uvjeti za razvoj bolesti.

Obilnim zalijevanje neophodnim za uspješan rast krastavaca ispiru se hranjivi sastojci u dublje slojeve zemlje pa ga je poželjno prihranjivati organskim gnojivom kao što je stajnjak. Prihranjivanjem se počinje nakon prve berbe i ponavlja svakih petnaestak dana.

Neke sorte krastavaca mogu biti gorke kod nepovoljnih uslova uzgoja, u slučaju suše i visokih temperatura ili previše vlage i niskih temperatura. Za krastavce koji se uzgajaju za salatu gorčina je pogubna jer su neupotrebljivi za jelo, dok kod krastavaca koji se uzgajaju za kiseljenje prisustvo gorčine nije presudno jer se gorčina gubi u procesu kiseljenja. Ako se gorki plodovi potope u vodu 10-12 sati gorčina se gubi.

U slučaju kada biljka formira nekoliko zrelih plodova prestaje s formiranjem novih plodova, pa se berba ne smije zanemariti već mora biti redovita. Na taj način povećava se i ukupan prinos.

Krastavci se beru nožem ili škarama s dijelom stapke.

Za dobre rezultate poželjno je uzgajanje krastavac na istoj parceli tek posle četiri godine.