VRT

 JAGODA

www.moj-hobi.com

 

Vrt
  Limun
  Smokva
  Jagoda

  Krastavac
  Rajčica
  Tikvica
  
  Travnjak
  Kompost
  Razmnožavanje

Zelena ograda
  Lovorvišnja
  Bršljan
  Lavanda
  Ružmarin

Rječnik

 

  Jagoda (Fragaria)

  Jagode su trajnice koje lako prezimljuju, a otpornije su na zimu nego na vrućinu. Za uzgoj jagode preporuča se topao, otvoren i svijetao položaj zaštićen od vjetra i izravnog sunca. Treba ih redovito zalijevati, a najbolje će uspijevati u blago kiselom tlu. Jagode nije teško uzgajati.jati.
Uz pravilnu njegu obilno će roditi više godina iako sa starošću znatno opada rodnost jagode. Najčešće se nasad mijenja nakon tri do četiri godine dok profesionalni uzgajivači svoje nasade obnavljaju svake druge ili čak svake godine.

Uzgoj
 

Jagoda
 

Kod obnove nasada poželjno je promijeniti zemlju u koju se sade ili u slučaju sadnje u vrtu, formirati gredicu na novom položaju. Na istu površinu jagoda dolazi tek nakon 3 godine. Dobra predkultura za uzgajanje jagoda su žitarice i mahunarke, a nepovoljne kulture su krumpir i rajčica. Zemlja treba biti plodna i rahla. Prije sadnje se preporuča gnojidba zemljišta s stajnjakom, a kao alternativa dobro može poslužiti i mineralno gnojivo.

Najbolji rezultati se postižu sadnjom krajem ljeta i početkom jeseni iako se dobri rezultati mogu postići i sadnjom u proljeće. Sade se u razmaku od 40 cm, a redove treba razmaknuti na 75 cm. Korijen sadnica ne smije viriti izvan zemlje ali isto tako sadnicu ne smijete zasaditi preduboko. Ukoliko korijen bude direktno izložen suncu može trajno izgubiti funkciju pa cijela sadnica propada ili daje jako loše rezultate.

Kad biljke počnu dozrijevati ispod listova i plodova stavite čiste slame, crne folije ili nekog drugog malča kako plodovi ne bi ležali na zemlji. Tako ćete izbjeći da plodovi budu prljavi od zemlje, a ono što je još važnije plodovi koji leže na zemlji znaju truliti dok listovi lakše obolijevaju. Pjegave, crvenkaste i stare listove treba redovito odrezati i spaliti ili uništiti, a na kraju sezone isto treba napraviti sa slamom odnosno mlačem jer se tako uklanjaju mogući štetnici i bolesti. Iz istog razloga se prilikom obnove jagodnjaka koristi nova zemlja ili se bira novi dio vrta. Oko sadnice treba ručno uklanjati korov pogotovo dok je biljka mlada. Ukoliko korov ne čistite redovito, a pogotovo dok je biljka mlada, može se ddogoditi da prilikom uklanjanja korova iščupate i sadnicu.

Jagode se mogu brati od početka ljeta pa do prvih mrazeva, a dijelimo ih na rane, srednje rane i kasne koje dozrijevaju tijekom cijele jeseni. Osim uzgajanja na gredici popularno je uzgajanje u običnim posudama ili u posudama poslaganim jedan na drugog tako da na malom prostoru možete imati veliki urod. Popularne su i jagode penjačice koje posadite uz ogradu po kojoj se mogu slobodno penjati, ili u viseću posudu iz koje će slobodno visjeti.


Razmnožavanje

Redovito treba ukloniti i nove vriježe koje nepotrebno crpe energiju iz jagode i smanjuju njenu plodnost osim ukoliko ne želite razmnožiti nove biljke. U slučaju razmnožavanja vriježama pustite da se nova jagoda ukorijene (4 do 6 tjedana) pa tak tada prerežite vriježu.