ZELENA OGRADA


BRŠLJAN

www.moj-hobi.com

 

Vrt
  Limun
  Smokva
  Jagoda

  Krastavac
  Rajčica
  Tikvica
  
  Travnjak
  Kompost
  Razmnožavanje

Zelena ograda
  Lovorvišnja
  Bršljan
  Lavanda
  Ružmarin

Rječnik

 

 

  Bršljan  (Hedera helix)

Bršljan je višegodišnja drvenasta zimzelena biljka. Vrlo je zahvalan jer brzo raste i ne traži pretjeranu njegu. Podnosi niske temperature.
Penje se uz drveće, zidove, ograde i druge različite podloge, za koje se pričvršćuje naknadno razvijenim korijenima koji se razvijaju na osjenčanoj strani stabla. Takvi korijeni ne uzimaju hranu od živog drveta već im ono služi kao oslonac. Pravo je rješenje za prikrivanje starih zidova ili ograda kao i zaklanjanje pogleda.
Bršljan koji puže fasadom kod mnogih budi slike vlage i zidova koji se mrve, međutim znanstvenici tvrde da

Bršljan
  se ova biljka nepravedno krivi za uništavanje nekretnina. Znanstvenici su otkrili da biljka zapravo štiti zidove. Studija otkriva da mreža bršljanovih tamnozelenih listova predstavlja toplinsku zaštitu koja štiti od ekstrema u temperaturi i vlazi. Također štiti od oštećenja izazvanih sve većim zagađenjem zraka.
Bršljan kao toplinski pokrivač zagrijava zidove za 15 posto na hladnom vremenu i hladi ih za 36 posto kad je vruće.
Ipak, istina je da biljke loše djeluju na one zgrade koje su već oštećene jer bršljan lako nađe put u pukotine i rupe.

Uzgoj

Rezidbu dobro podnosi, njome postaje gušći, a tako se i podmlađuje biljka. Od njihove bujne zelene mase mogu se oblikovati zelene skulpture, tzv. topiariji jer se bršljan može orezivati u bilo koje doba godine.
Stabljike mogu biti do 50m dugačke, a u visinu naraste 20-30m na za nju prikladnim mjestima, kao što je drveće i zidovi. Javlja se na vlažnim i humusnim zemljištima, ali dobro podnosi i kamenita i vapnenasta tla.


Razmnožavanje

Bršljan se lako razmnožava. Ljeti pomoću poluzrelih mladica novog rasta ako želimo dobiti biljke puzavog rasta. Ako za razmnožavanje upotrijebimo stariji izdanak dobit ćemo biljku više grmastog tipa rasta. Odsijecite reznice vrhova duge 10cm, odmah ispod lisnog čvora te ih stavite u posudu s vodom. Kada pusti korijene posadite ih u posudu s mješavinom zemlje i pijeska u jednakim dijelovima. Na dno posude stavite šljunak ili manje kamenčiće zbog boljeg protoka vode.
Bršljan se može razmnožavati i tako da se reznice odmah stavljaju u posudu sa jednakih dijelova treseta i pijeska. Reznice zahtijevaju odgovarajuću vlažnost supstrata i temperaturu oko 15 stupnjeva. Posude možemo prekriti prozirnom folijom ili staviti u posudu za razmnožavanje koja se zatvara. Nakon dva do tri tjedna će se ukorijeniti. Tada se otvara posuda, a biljku treba zalijevati.
Sve puzavice koje imaju drvenasto stablo i dobro razvijen, razgranat korjenov sustav, treba zasaditi nešto dalje od zida na udaljenosti 70 - 80 cm kako bi se izbjeglo da korijenje dođe u dodir sa temeljem kuće. Ako se pak puzavice sade uz ogradu onda se sade na nešto manjem razmaku, 50 cm.
Kako bi ubrzali rast i grananje bršljana, mlade izboje treba poleći i pričvrstiti uz zemlju gdje će vrlo brzo doći do rasta postranih izboja.

Oprez

Bršljan je istovremeno ljekovita i otrovna biljka. Svi dijelovi biljke mogu izazvati ozbiljne probleme ukoliko se progutaju.
Bršljan je osjetljiv na crvenog pauka, štitaste i biljne uši i na gljivičnu pjegavost listova.